Ten zuiden van Caen werden na de landingen op D-Day de twee grootste tankslagen van de Tweede Wereldoorlog uitgevochten: Operatie Goodwood en Operatie Totalize. Voor generaal Eiseinhower “is het een van de grootste moorden van de oorlog”. Bezoek de plaatsen van deze veldslagen in de dorpen Bourguébus, Grentheville, Saint-Aignan-de-Cramesnil en Tilly-la-Campagne.

Operatie Goodwood, de dodelijkste tankslag in Normandië

Na Operatie Charnwood, waarbij het zuiden van Caen werd bevrijd, was het noorden van de stad nog steeds bezet door de Duitsers. Operatie Goodwood werd toen opgezet door Generaal Montgomery, om het oosten van Caen in te nemen met behulp van 1350 pantservoertuigen. En het is deze missie die de geallieerden in staat zal stellen de Duitsers naar het oosten te lokken, zodat de Amerikanen Operatie Cobra kunnen lanceren!

Vanaf de vroege ochtend van 18 juli 1944 bombardeerden Britse luchtmachten de vlakte van Caen ! De geallieerde tanks werden toen gemakkelijk door de Duitse soldaten teruggedrongen in de richting van Bourguébus. Omdat dit dorp hoog gelegen was, was het een strategisch punt voor de Duitse artillerie dat zij “de heuvelrug van Bourguébus” noemden.

Na twee dagen van bloedige gevechten was Operatie Goodwood een mislukking, te wijten aan de slechte verkeersomstandigheden, en de Duitsers verloren slechts 100 tanks.

De Britten verloren 400 tanks en meer dan 5500 man.

Daarna stond Goodwood de Amerikanen toe om operatie Cobra op te zetten om Bretagne te bevrijden.

Vandaag zijn de dorpen van de zuidelijke vlakte van Caen volledig herbouwd. Als u door het dorp Bourguébus wandelt, komt u een overblijfsel tegen van de oude Saint-Vigor kerk die tijdens de Slag om Normandië gedeeltelijk werd verwoest. Stop tegenover de Mairie bij de Stèle du 20 juillet 1944 om hulde te brengen aan de geallieerden die Bourguébus bevrijdden. Een gedenksteen van de bevrijders staat ook voor het stadhuis van Grentheville.

Opération Totalize
Opération Totalize – 1st-northamptonshire-yeomanry

Operatie Totalize: als de geallieerden ’s nachts aanvallen!

Na de mislukking van operatie Goodwood, lanceerden de Canadezen, Britten en Polen operatie Totalize. Nog steeds om het zuiden van Caen te bevrijden, zette Generaal Simonds, hoofd van het Lnd Canadese Korps, een nieuwe tactiek in. Hij besloot ’s nachts aan te vallen en gemechaniseerde infanterie te gebruiken, om de pantservoertuigen te verzwaren.

Op 7 augustus 1944 bevochten de Canadezen de Duitse troepen ten westen van de weg Caen-Falaise, maar de Polen in het oosten werden omsingeld door Duits anti-tankgeschut.

De volgende dag, in Saint-Aignan-de-Cramesnil, sterft Michael Wittman, de meest geduchte Nazi tankcommandant van de Tweede Wereldoorlog, in zijn Tiger 007 voertuig. De “Ace of Tanks” wordt dan gedood door soldaat Ekins, een 21-jarige artillerist…

Tijdens de laatste fase zorgde een slechte baan van de geallieerde tanks ervoor dat de missie mislukte. Totalize wist de Duitsers echter in de richting van Falaise te lokken, waardoor Operatie Lüttich in de richting van de omgeving van Mortain eindigde. Operatie Totalize, zoals Goodman, was zeer bloedig. De geallieerden verloren 1256 man en 145 tanks.

Tilly la Campagne is het dorp dat de meeste schade leed na de landingen op Sword Beach. Terugkerend naar de plaats van de veldslag, in Saint-Aignan-de-Cramesnil, bevrijd op 8 augustus 1944, vindt u de “Northamptonshire Yeomanry Plaque“, een gedenksteen die is opgericht als eerbetoon aan de bevrijders.

chars canadiens
Chars canadiens