Het is op 6 juni 1944 om 7.25 uur dat het 4de commando en de 177 soldaten van commandant Kieffer voet op Franse bodem zetten op Sword Beach… Om alles te begrijpen over D-Day, ga naar Ouistreham op Sword Beach. Via de Grote Bunker, de Hillmanplaats, de relikwieën en de herdenkingen, kom en herbeleef de 6e juni 1944…

Een realistisch bezoek aan de Grote Bunker

Richting Avenue du 6 juin in Ouistreham, voor een bezoek aan het museum van de Atlantikwall. Deze grote bunker, 17 meter hoog en 5 verdiepingen tellend, was de voormalige Duitse besluitvormingspost.

Op 9 juni 1944, veranderde Luitenant Bob Orrell het lot van Ouistreham. Vergezeld door slechts 3 mannen, plaatste hij explosieven op de deuren van de Bunker. En het duurde 4 uur om door deze ijzeren reus heen te dringen! Uiteindelijk gaven 51 Duitse soldaten zich over, denkend dat ze omsingeld waren door honderden Engelsen. Toen ze naar buiten kwamen, stonden ze tegenover slechts 4 Britse soldaten!

Vandaag is de Grote Bunker een museum geworden dat een echte onderdompeling in een Duitse bunker biedt, dankzij zeer realistische scènes. U kunt zelfs de ventilatieruimte, de wapenkamer, de kaartenkamer en de eerstehulppost bezoeken, die allemaal precies zo zijn nagebouwd als ze waren! Op de top biedt het telemetriestation een adembenemend uitzicht op de Normandische stranden. Alvorens te vertrekken mag u de aanvalsbank die in Steven Spielbergs film “Saving Private Ryan” werd gebruikt, buiten het terrein niet missen.

De Hillman site, een onneembare vesting!

“Achtung minen” (Pas op voor de mijnen)! Dit is het waarschuwingsbord dat u ziet bij de ingang van de Hillman site. Colleville-Montgomery is de plaats van een van de grootste Duitse commandoposten van de Tweede Wereldoorlog.

Site Hillman à Colleville-montgomery
Un des blockhaus du site Hillman à Colleville-montgomery – ©Caen la mer Tourisme / Fabien Mahaut

In 1942 bouwde het Duitse leger 18 ondergrondse bunkers op 24 hectare. Stel je een onneembaar fort voor, beschermd door mijnen, prikkeldraad en loopgraven! Op 6 juni 1944 kreeg het 1ste Bataljon van het Suffolk Regiment een moeilijke opdracht: de Hillman Site innemen! Pas bij dageraad op 7 juni 1944 gaven de Duitsers het op.

De site wordt nu beheerd door de vereniging “Les amis du Suffolk Régiment”. Als echte liefhebbers zullen zij u anekdotes vertellen tijdens het bezoek aan de bunkers en het museum, op dinsdagen van juli tot september. Het openluchtterrein is het hele jaar door dagelijks geopend. Een bezoek dat u onderdompelt in de geschiedenis aan de hand van voorwerpen en kleding uit die tijd!

Sword Beach en de overblijfselen van de D-Day landingen

80 jaar later zijn er nog steeds overblijfselen van de D-Day op Sword Beach. Als u langs de strandhutten loopt, kunt u de “drakentanden” zien, gewapende betonblokken die werden aangebracht om de opmars van geallieerde tanks te verhinderen.

In de zandduinen, open uw ogen, is het nog mogelijk om de oude blokhuizen en kazematten te zien bedekt met gras en zand, de natuur heeft haar rechten teruggenomen…

Dents de dragon sur Sword Beach, plage de Ouistreham
Dents de dragon sur Sword Beach, plage de Ouistreham – ©Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

Sword Beach: een herdenkingsplaats van 6 juni 1944

Langs het strand van Sword Beach, is het onmogelijk om 6 juni 1944 te vergeten. Op de Boulevard Aristide Briand, boven Sword Beach, staat het gedenkteken genaamd “de Vlam“. Om bij het monument te komen, beklimt u de 7 treden die symbool staan voor de 7 soldaten die tussen het strand en het casino zijn gesneuveld… Als u het monument voor de Franse commando’s nadert, ziet u de namen van de 177 Franse soldaten die die dag zijn geland. Naast het monument staan 10 steles ter nagedachtenis aan de Franse soldaten die op 6 juni 1944 zijn gesneuveld. Simon Fraser, bekend als Lord Lovat, generaal van de Groene Baretten (de Schotten) wordt ook vertegenwoordigd door een stenen standbeeld.

« Ni haine, ni oubli » (“Haat niet en vergeet niet”), Claude Doktor

Stop ten oosten van Sword Beach voor de stenen gedenksteen die werd ingehuldigd op de 70e verjaardag van de landing op D-Day. Tot slot mag u de Vrijheidsboom niet missen, een waar symbool van herinnering, vrede en vrijheid!