Het is op het strand van Sword Beach in Caen la mer dat de Engelsen en Fransen op 6 juni 1944 aan land gingen. Stop op Sword Beach om de overblijfselen en herdenkingsplaatsen te ontdekken en dompel u onder in de zomer van 1944 tijdens een van de grootste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Sword Beach: een getuige van het verleden

Gelegen tussen Ouistreham en Saint-Aubin-Sur-Mer, vindt u een enorme strook fijn zand van 8 km lang. Ben je daar? Stelt u zich nu eens duizenden mannen voor onder bevel van de Britse luitenant-generaal John Crocker en de 177 Franse mannen van commandant Kieffer! Tanks, zweefvliegtuigen, parachutisten, schepen… De bevrijding van Normandië is een verhaal met meer dan 30 000 personages. Om te delen met je kinderen en kleinkinderen. Op Sword Beach, neem de tijd om rond te kijken. U zult zeker de blokhuizen en pillendozen opmerken in het midden van de zandduinen waar de aanvallers zich beschermden. Langs het strand ziet u ook anti-tank verdedigingswerken, ook wel drakentanden genoemd. Men kan zich nog steeds de soldaten voorstellen die de toegangen tot het strand vrijmaakten en Bill Millin die Normandië bereikte terwijl hij op zijn doedelzak speelde. Er wordt zelfs gezegd dat de Duitsers even ophielden met vuren omdat ze hun ogen niet konden geloven.

Dents de dragon sur Sword Beach, plage de Ouistreham
Dents de dragon sur Sword Beach, plage de Ouistreham – ©Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

4 must-sees in Sword Beach

De Grote Bunker Atlantikwall Museum

Le grand Bunker, musée du mur de l'Atlantique à Ouistreham

Voor een totale onderdompeling in het dagelijkse leven van voormalige Duitse soldaten gaat u naar het Grote Bunkermuseum van de Atlantikwall, dat als historisch monument is geclassificeerd. In een tot in het kleinste detail gereconstrueerd decor doorkruist u het voormalige Duitse hoofdkwartier dat het bevel voerde over de batterijen van de monding van de Orne, nota bene! Machinekamer, apotheek, ziekenboeg, wapenkamer, radiozendkamer, telefooncentrale, observatiepost… een markant moment dat u onderdompelt in het hart van een van de belangrijkste plaatsen van de Duitse besluitvorming.

De bunkers op de Hillman site

Site Hillman à Colleville-Montgomery

Voormalig Duits terrein uit de Tweede Wereldoorlog, niet te missen de 10 van de 20 bunkers van de Hillman Site in Colleville-Montgomery verspreid over 24 hectare. De gidsen zullen u uitleggen dat het in feite de commandopost was van de kustverdediging van het 736e Grenadier Regiment van de 716e Duitse Infanterie Divisie.

Het N°4 Commando Museum

Musée du débarquement "SWORD" à Ouistreham

Om de geschiedenis te herbeleven van de Franse strijders die zich bij de Britse commando’s konden aansluiten, neem de tijd om het N°4 Commando Museum te bezoeken. Kinderen zullen het prachtig vinden om de uitrusting en uniformen van de voormalige soldaten te zien!

Het Pegasus Memorial

Vue du ciel sur la Pegasus Bridge, Bénouville

Tussen de D-Day stranden en Caen, stop bij het Pegasus Memorial. U vindt er vele films en voorwerpen uit die tijd die herinneren aan de aankomst in Normandië van de parachutisten, 1e bevrijders van de 6e Britse Airborne Divisie in de nacht van 5 op 6 juni 1944. U ontdekt de beroemde Pegasusbrug in de tuinen van de Gedenkplaats en zijn replica langs het kanaal, gelegen naast het eerste bevrijde huis in Frankrijk, het Café Gondrée.