Het Memorial van Caen is gevestigd en gebouwd op een voormalige bunker die dienst deed als Duitse commandopost en is een van de must-sees van de stad.
Ontdek dit museum dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de landingen van D-Day, de slag om Normandië en de Koude Oorlog vertelt.

Een terugblik op de wereldgeschiedenis bij het Memorial van Caen

Zodra u bij het Memorial van Caen aankomt, wordt u teruggevoerd naar 1939, in de ruimte die aan de Tweede Wereldoorlog is gewijd. Tijdens de rondleiding worden kostuums, foto’s en voorwerpen uit die tijd tentoongesteld, terwijl video’s ons volledig onderdompelen in de geschiedenis… Voor u ziet u aan de hand van een bewegende foto en een wereldbol de grenzen waarvan Duitsland in 1943 droomde.

Stop in de zaal die gewijd is aan de landing op D-Day om alles te weten te komen over de Slag om Normandië. Maak van de gelegenheid gebruik om de film over D-Day “De slag om Normandië: 100 dagen die de wereld veranderden” te bekijken. Via de tuinen van het Memorial daalt u af in de ondergrondse bunker van generaal Richter om de laatste momenten van de Duitse commandant en zijn team te herbeleven.

Maquette d’un  Hawker Typhoon dans le hall du Mémorial de Caen

20e eeuwse geschiedenis en vrede bij het Memorial van Caen

Hoewel het Memorial van Caen bekend staat om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, worden ook de wereld na 1945 en de Koude Oorlog er opnieuw beschreven. U vindt er echte overblijfselen van de Koude Oorlog zoals overblijfselen van stukken vliegtuig, een thermonucleaire bom en zelfs een kernkop… Mis ook niet de twee delen van de Berlijnse Muur die intact uit de Duitse hoofdstad zijn meegebracht!

Kom terug naar de D-Day landingsstranden in Normandië

En waarom zou u deze dag niet voortzetten met een rondleiding over de landingsstranden van D-Day? Vanaf het Memorial van Caen kunt u per bus een rondrit maken langs de belangrijkste landingsplaatsen van D-Day. Pointe du Hoc, Omaha Beach, de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer, Port Artificiel en de bioscoop in Arromanches, u zult (bijna) alles weten over deze lange dag in 1944…

Tijdens de busreis zal een gids, gespecialiseerd in de landingen van D-Day, u verhalen laten zien en vertellen over de strategie van de aanval, de soldaten en zelfs de mislukkingen van sommige operaties!

Eerste halte, de Pointe du Hoc, het toneel van bloedige gevechten op 6 juni 1944. Terwijl u in deze voormalige Duitse versterkingspost wandelt, zult u grote granaattrechters kunnen zien die door de bommen op 6 juni 1944 zijn gevormd…

Omaha Beach, dit immense stuk fijn zand is een plaats van herdenking geworden… Ook bekend als “Bloody Omaha“, liggen vele soldaten een paar stappen verder begraven, op de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-mer. Voor u, 9387 witte kruizen in de rij en namen om nooit te vergeten. Bezoek deze plek tussen de Circular Chapel, de Garden of the Missing en het Memorial. Vanaf de belvedère is het uitzicht op de zee en Omaha Beach werkelijk adembenemend!

Ga dan naar de kunstmatige haven van Arromanches, voor de laatste etappe van deze tocht! In een zaal met grote schermen van 360° kunt u in de circulaire bioscoop van Arromanches de film bekijken die de slag om Normandië herhaalt. Een aangrijpend moment dat u in het hart van D-Day zal dompelen met nooit eerder vertoonde beelden in zwart-wit.