Op de landingsstranden van Normandië vonden dodelijke gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers. Stop bij de drie Britse militaire begraafplaatsen d’Hermanville, de Cambes-en- Plaine et de Saint-Manvieu pour rendre hommage à ces soldats qui se sont sacrifiés pour libérer la ville de Caen.

De militaire begraafplaats van Hermanville in Normandië, getuige van de gevechten op D-Day

Op D-day besloten de Britse soldaten van het South Lancashire Regiment aan te vallen bij Hermanville-sur-mer, ter hoogte van de Breach, de enige plaats aan de kust zonder riffen. Maar het was een zeer dodelijk gevecht, want de Duitsers hadden ondergrondse gangen tussen hun vestingwerken gebouwd, en boden 2 uur weerstand ! De stad Hermanville-sur-mer werd toen bevrijd, maar met veel slachtoffers, waaronder Luitenant-kolonel Burbury, die het South Lancashire Regiment aanvoerde, neergeschoten bij het oversteken van Sword Beach.

1005

soldaten liggen tot op de dag van vandaag begraven op het kerkhof van Hermanville-sur-mer.

Als u over de begraafplaats wandelt, zult u merken dat hier niet alleen Britse soldaten begraven liggen, maar ook Canadezen, Australiërs en Fransen als Raymond Dumenoir, Augustin Hubert en Emile Renault. Stop aan het einde van de begraafplaats voor de gedenkplaat die de militaire operaties van de landing in Normandië beschrijft.

Cimetière militaire Hermanville
Cimetière militaire Hermanville – ©Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

Cambes-en-Plaine Military Cemetery en zijn 224 Britse soldaten

Vóór de bevrijding van Caen werd op 7 juni 1944 in Cambes-en-Plaine een belangrijke slag geleverd om de stad te bevrijden. Een missie die in gevaar kwam toen ze de SS van de Hitlerjugend, de soldaten van de Hitlerjeugd, tegenkwamen… Gedwongen zich terug te trekken, kwamen ze terecht in Cambes-en-Plaine. Op 9 juni besluiten de Ieren het dorp te bevrijden, maar ze worden door de Duitsers in een klein bos ingesloten en het aantal doden is aanzienlijk… Een maand later maakt de operatie Charnwood de bevrijding van de stad Caen op 9 juli 1944 mogelijk.

In het voormalige park van het kasteel, tussen Caen en Lion-sur-mer, bevindt zich de Britse militaire begraafplaats van Cambes-en-Plaine. De 224 soldaten die sneuvelden tijdens Operatie Charnwood liggen hier begraven, tegenover het Cross of Sacrifice. Op een rustige plek, omringd door berkenbomen, kunt u bij het gedenkteken voor de soldaten van het 2nd Battalion Royal Ulster uw eer betuigen aan de mannen die tussen 6 juni en 19 september 1944 zijn gesneuveld. U kunt ook een ander monument zien voor de soldaten van de 59e Staffordshire Division en de 3e Britse Infanteriedivisie, die Cambes-en-Plaine op 9 juni 1944 bevrijdden.

Cimetière militaire Cambes en plaine
Cimetière militaire Cambes en plaine – ©Caen la mer Tourisme / Fabien Mahaut

Herdenking van Operatie Epsom op de Militaire Begraafplaats van Saint-Manvieu-Norrey

Om de stad Caen te bevrijden, was het ook nodig om via het zuiden te komen. De Schotten zetten vervolgens operatie Epsom op om de vlakte van Caen, Saint-Manvieu en Cheux ten zuidwesten van Caen in te nemen. Ook al werden er van 26 tot 30 juni 1944 veel vijanden gedood, Operatie Epsom bleek een mislukking te zijn, gezien de vijanden en de slechte weersomstandigheden…

De Britse militaire begraafplaats van Saint-Manvieu-Norrey is een van de grootste in Normandië. Hier liggen in totaal 2.183 Britse, Canadese, Australische en Duitse soldaten die tijdens operatie Epsom zijn gesneuveld. Buiten wordt op dezelfde gedenkplaat als op het kerkhof van Hermanville uitleg gegeven over de operaties die tijdens de landing in Normandië werden uitgevoerd.

Bij uw aankomst, een bericht gegraveerd op de gedenkplaat zet de toon: « Their name liveth for evemore » (« Hun naam zal eeuwig leven ») …

Cimetière militaire de Saint Manvieu
Cimetière militaire de Saint-Manvieu – ©Caen la mer Tourisme / Fabien Mahaut