Caen, een stad met een rijk historisch verleden en een belangrijk cultureel erfgoed, is vol schatten te vinden in de smalle straatjes. Een goede reden om even stil te staan bij de architectuur, de stenen monumenten van Caen en de imposante pleinen! U zult zien dat Caen niet voor niets het label “Stad van Kunst en Geschiedenis” heeft gekregen!

Ga op zoek naar zijn monumenten

Ga naar het stadscentrum van Caen om de monumenten uit de Middeleeuwen en de Renaissance te ontdekken! Hier staan middeleeuwse huizen tegenover particuliere herenhuizen! En onder deze bourgeois huizen mag u zeker het Hôtel de Than, het Hôtel d’Escoville en het Hôtel de Colomby niet missen, die bekend staan als de meest indrukwekkende.

Architecture de l'hôtel d'Escoville à Caen
Cour de l’hôtel d’Escoville à Caen – © Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

Tijdens uw wandeling door de historische wijk van Caen kunt u halt houden op de Place Saint-Sauveur, het oudste plein van de stad. De Place du vieux marché Saint-Sauveur, door de plaatselijke bevolking ook wel “Place du vieux marché Saint-Sauveur” genoemd, is vandaag de dag de ideale plek om iets te drinken rond het standbeeld van Lodewijk XIV of om op vrijdag inkopen te doen op de markt. Bij het vallen van de avond licht het plein op om elke gevel te onthullen. Een mooi moment om te delen of om vast te leggen!

Op een steenworp afstand van de Place Saint-Sauveur ligt de Place Fontette, waar zich het imposante oude Justitiepaleis bevindt. Op de Place Gambetta is sinds 1932 het postkantoor van Caen gevestigd, opgetrokken in Caen-steen. Liefhebbers van art nouveau vinden hier ijzerwerk en architectonische details geïnspireerd op de Egyptische stijl!

Ontdek de stad van de honderd torens

Caen is een historische stad in Normandië en heeft ook wel de bijnaam “de stad van de honderd torens”. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom, als je het aantal kerken in de stad ziet! Abdijen, kerken en abdijen… de klokkentorens maken deel uit van het decor! Binnen is de gotische stijl vaak vermengd met de renaissance stijl. In de bocht van een steeg komt u oog in oog te staan met twee meesterwerken van de gotische kunst: de Sint-Pieterskerk en de Sint-Verlosserskerk.

Chevet de l'église Saint Pierre à Caen
Architecture de l’église Saint-Pierre à Caen – © Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

De stad Caen is beroemd om haar stenen en heeft vele monumenten gekleed. Steen van Caen werd veel gebruikt in de 11e eeuw en ten tijde van Willem de Veroveraar! Maar deze steen is ook het Kanaal over gereisd naar Londen, naar Westminster Abbey, de Tower of London, Tower Bridge, St. Paul’s Cathedral of zelfs binnen in het Witte Huis in Washington, niet minder!