Dankzij de aanwezigheid van Willem de Veroveraar werd Caen in de Middeleeuwen een strategische plaats. Met haar talrijke steegjes en monumenten heeft de middeleeuwse stad Caen haar charme van weleer weten te bewaren, en het is de ideale plaats om u onder te dompelen in de tijd van de troubadours!

Aanval op de wallen van het kasteel van Caen

Het kasteel van Caen ligt niet alleen in het hart van de stad, het is ook een van de grootste middeleeuwse ommuringen van Europa! Eenmaal boven is het tijd om uw camera tevoorschijn te halen, want het uitzicht over de stad Caen is magnifiek. Binnen de muren van het kasteel mag u de kerker, het Normandisch Museum en het Museum voor Schone Kunsten, de Exchequer Room, het Governors’ House, de kerk van Saint-Georges en vele andere plaatsen die u niet mag missen, niet missen.

Vue panoramique depuis le Château de Caen
Vue panoramique depuis le Château de Caen – © Caen la mer Tourisme / Alix Jonet

De mannenabdij en de vrouwenabdij

Deze twee grote abdijen werden gesticht door Willem de Veroveraar en behoren tot de beroemdste monumenten van Caen. Voor de anekdote: zij werden gebouwd ter voorbereiding van het huwelijk van Willem en Matilda van Vlaanderen, zijn verre nicht, die door de paus werd veroordeeld. 

De mannenabdij

Met haar abdijkerk Saint-Etienne is de Mannenabdij een waar juweel van romaanse en gotische bouwkunst. In die tijd hadden de hoge gasten van de Mannenabdij zelfs hun eigen residentie: het Hertogelijk Paleis, dat nu de Artothèque is geworden, een ruimte voor hedendaagse kunst. In de abdijkerk is het imposante grafmonument van Willem de Veroveraar in het gotische koor niet te missen. Vergeet niet omhoog te kijken naar de beeldhouwwerken die de zuilen sieren!

De Damesabdij

Als klooster van benedictijner nonnen, hospitaal en rusthuis heeft de Abdij der Dames sinds haar oprichting een belangrijke rol gespeeld in de stad Caen. De abdijkerk van de Drievuldigheid herbergt een prachtige crypte en de graftombe van Matilda van Vlaanderen, koningin van Engeland, hertogin van Normandië en echtgenote van Willem de Veroveraar. Een bezoek aan het Ornano-park van de abdij met een panoramisch uitzicht over de hele stad Caen bij zonsondergang mag u niet missen!

Huizen met houten skelet

Dit is het moment om door de smalle straatjes met hun vakwerkhuizen te slenteren en de beeldhouwwerken en het lijstwerk op hun gevels te bekijken. Hoewel er vroeger veel meer waren, heeft Caen toch een aantal vakwerkhuizen weten te behouden, met name in de rue Saint Pierre op nummer 52 en 54 en in de rue de Geôle met het beroemde Maison des Quatrans.

Visiter le centre de Caen ®Caen la mer Tourisme / Les Conteurs
Rue Saint-Pierre à Caen © Caen la mer Tourisme / Les Conteurs

De middeleeuwse wijk van Vaugueux

De middeleeuwse wijk Vaugueux, een emblematische plaats in Caen, is zonder twijfel een van de populairste van de stad. De rue du Vaugueux, een historische wijk met middeleeuwse huizen van Caen-steen, maar ook een zeer trendy wijk, leeft op het ritme van de feesten van Caen. Historisch plein, geplaveide straatjes, restaurants, bars,… Bij een bezoek aan deze wijk zult u vernemen dat Edith Piaf als kind haar grootouders kwam bezoeken die er een café hadden!

De Rue Froide en zijn middeleeuws verleden

Hier heerst een sfeer van het verleden! Rue Froide is een van de oudste straten van Caen. U vindt er kleine onafhankelijke winkels, boekhandels, ambachtslieden, ontwerpers en enkele gastronomische adressen. Aarzel niet om de deuren van de Rue Froide open te duwen, u zult verborgen paradijzen vinden!

De Leroy toren, de bewaker van de middeleeuwse haven van Caen

Als een vuurtoren die de vissers begeleidt, is de Leroy toren de enige hoge toren van Caen. In die tijd markeerde het de toegang tot de stad via de rivier. Het is het laatste overgebleven middeleeuwse overblijfsel in het Havengebied.

Sur les traces de Guillaume