Parken, botanische tuinen en natuurgebieden… Caen is een stad die bekend staat om zijn vele groene ruimtes. Ideaal om je los te maken van de drukte van de stad met wandelingen en dutjes in de schaduw van een boom!

Ruik de exotische aroma’s van de botanische tuin van Caen

De Jardin des Plantes de Caen is een van de eerste botanische gebieden in Frankrijk, opgericht in 1689. Het zijn meer dan 8.000 exotische en Normandische plantensoorten die u in dit 3,5 hectare grote park kunt ontdekken.

Eenmaal in de Jardin des Plantes en de Jardin Botanique mag u het paviljoen in bloei, dat het embleem van het park is geworden, niet missen. Iets verderop vindt u de prachtige Sophora, geklasseerd als opmerkelijke Japanse boom, de olfactorische werkplaats om de geuren van de planten in de medicinale tuin te herkennen en de Orangerie voor een reis naar de eilanden tussen de bananen- en vanillebomen! Aarzel niet om met de tuiniers te praten, die altijd goede tuinbouwadviezen geven!

Een bucolische pauze in de parken van Caen

Waarom zou u niet van een zonnige zomerdag profiteren om in de parken van Caen een picknick te improviseren? Ga naar de Vallée des Jardins, voormalige weiden omgetoverd tot grote tuinen en arboretum! U zult zeker een paar joggers, fietsers en zelfs konijnen tegenkomen!

La vallée des jardins
La Vallée des jardins – © Calvados Tourisme / L. Durand

Om de kinderen een plezier te doen, kunt u naar het dierenpark van de Colline aux Oiseaux gaan om dieren van het Normandische ras te ontmoeten, zoals ezels, geiten, ganzen, eenden en zelfs varkens. Geniet ook van een speeltuin van 2000 m² en een minigolf. Wij wandelen graag door de prachtige rozentuin en verdwalen in het doolhof. Het is niet alleen een landschapspark van 17 hectare dat uitkijkt over de stad Caen, het is ook een plaats waar ecologische cultuur wordt beoefend!

Panoramisch uitzicht op Caen vanaf het Michel d’Ornano Park

Het Michel d’Ornano Park heeft niets te benijden van de Tuinen van Versailles! Dit park in Franse stijl uit 1774 is geklasseerd als historisch monument omwille van zijn mooie bloemperken, zijn lindenlanen en zijn tumuluslabyrint. Het omringt de beroemde Abbaye-aux-Dames. En het is op de heuvel van de Ceder van Libanon dat u het mooiste uitzicht op Caen en zijn klokkentorens zult vinden!

Parc Michel d'Ornano à Caen
Cèdre du Liban, Parc Michel d’Ornano – © Caen la mer Tourisme

Een enorm natuurgebied aan de poorten van Caen

Op een steenworp afstand van het stadscentrum ontdekt u La Prairie, een groene ruimte van 90 hectare! Hier kunt u joggen of wandelen met het gezang van de vogels op de achtergrond! La Prairie de Caen is ook een ornithologisch reservaat waar u meer dan 200 vogelsoorten kunt observeren, zoals watersnippen, aalscholvers en zelfs reigers. Normandië is bekend om zijn vele paardenrennen. Ten oosten van La Prairie kunt u naar de draverijen kijken op het Hippodrome de Caen, de hoofdstad van de drafsport en de draversfokkerij!

Terug naar de Middeleeuwen in de Tuin der Simpels

Binnen de muren van het kasteel van Caen kunt u in de Jardin des Simples teruggaan naar de Middeleeuwen! Hier vindt u ouderwetse groenten, middeleeuwse en geneeskrachtige planten, walnoot- en appelbomen… Een kleine oase van groen om in rond te wandelen. U kunt van de zon genieten aan de voet van het kasteel op de stoelen en ligstoelen die in de Jardin des Simples zijn geïnstalleerd.

Jardin des Simples dans l'enceinte du Château de Caen
Jardin des Simples – © Caen la mer Tourisme / Pauline et Mehdi Photographie

Wandelen op de slapende begraafplaatsen van Caen

Tijdens uw bezoek aan Caen is een bezoek aan de slapende begraafplaatsen een gelegenheid om enkele bekende plaatselijke persoonlijkheden te ontdekken. Ver van de drukte van de stad zijn deze kleine groene ruimten plaatsen geworden waar mensen graag flaneren. Toegegeven, dit soort bezoek kan vreemd lijken, maar het decor nodigt uit tot romantiek met eeuwenoude bomen en een staat van verlaten natuur, maar nog steeds zeer goed onderhouden …