Als we het over Willem de Veroveraar hebben, denken we niet meteen aan alle monumenten die met zijn geschiedenis verbonden zijn. En onterecht… Caen bezit vele sporen uit zijn tijd, daar hij besloten had zich in deze Normandische stad te vestigen.

We wilden graag naar de monumenten die door Willem de Veroveraar gesticht zijn, om deze periode beter te begrijpen… En vandaag nemen we u mee naar Abbaye aux Hommes!

Abbaye aux Hommes, een architectonische parel

En dan staan we nu tegenover de Abbaye aux Hommes in Caen, op het voorplein omringd door Franse tuinen. De abdij is immens groot, en we hebben de indruk een kasteel binnen te gaan!

Bij de ingang vallen ons de vlaggen op; vervolgens komen we erachter dat een deel van de abdij gemeentehuis is geworden.

Voor dit uitstapje hebben we gekozen om te stoppen in de kloostergang van Abbaye aux Hommes. Door de vredige sfeer die hier heerst zou men zich willen laten dragen door de tijd die voorbij gaat. Ga lekker zitten onder de arcades van de kloostergang; dit is de gelegenheid om deze grote stenen zuilen van Caen steen, de Franse tuin en de abdijkerk Saint-Etienne te bewonderen. Het is prachtig!

Voor de anekdote: de twee grote abdijen van Caen, het mannenklooster Abbaye aux Hommes en het vrouwenklooster Abbaye aux Dames, zijn gesticht door Willem de Veroveraar, als boetedoening voor de Paus die tegen zijn huwelijk was met zijn achternicht Mathilde van Vlaanderen.

Richting abdijkerk Saint-Etienne

Nu we de sporen volgen van Willem de Veroveraar, kunnen we onmogelijk vertrekken zonder een bezoekje te brengen aan de abdijkerk Saint-Etienne, de kerk van Abbaye aux Hommes. Het interieur van de abdijkerk is een hoogstandje van de Normandische romaanse architectuur; in zijn gotisch koor is sinds 1087 het graf van Willem ondergebracht.

De Abbayes-pass

U kunt met één kaartje de 3 grote abdijen van Caen ontdekken dankzij de Abdijenpas. Het geeft toegang tot een rondleiding door de drie belangrijkste gebouwen en laat u toe ze te ontdekken tijdens een rondleiding: Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames, en de abdij van de Ardenne.

WIJ HOUDEN VAN

  • De romaanse en gotische bouwstijl van het bouwwerk
  • De Caen steen die de monumenten bekleed
  • De rustgevende kloostergang van Abbaye aux Hommes met zijn Franse tuinen