Voor een dagje uit in de natuur is de monding van de Orne een onmisbare bestemming! Of u nu de bewegwijzerde wandelpaden volgt of de informatiepanelen, dompel u onder in een adembenemend landschap van 325 hectare

Het estuarium van de Orne, de natuurlijke parel van de Normandische kust

Tussen de samenvloeiing van het Kanaal en het Orne-kanaal biedt het estuarium van de Orne u een onvergetelijke dag in het hart van de ongerepte natuur. Er is geen twijfel mogelijk, ga op weg om het belangrijkste beschermde natuurgebied van Calvados te ontmoeten!

In Ouistreham Riva-Bella mag u de Pointe du Siège niet missen, een enorme zandrug van 1200 meter. Als u goed kijkt, zult u zien dat het bedekt is met bos, duingras en natte weide. Ben je daar? Kijk om u heen: aan de ene kant grenst een immens zandstrand aan het Orne-kanaal, aan de andere kant grote wadvlakten. Echte voederplaatsen voor schelpdieren, vissen en vogels! Vergeet niet om voor uw wandeling de getijdentabellen te raadplegen, want sommige gebieden verdwijnen als de zee stijgt. En om een ansichtkaartfoto van de dag te maken, gaat u naar de top van de uitkijktoren van Pointe du Siège!

Bezoek het estuarium van de Orne, het wilde kruispunt van Normandië

Het estuarium van de Orne, een geheime tuin voor natuurliefhebbers, met het reservaat van de Gros Banc en de Pointe du Siège, is de plaats bij uitstek om zeldzame en beschermde diersoorten te ontmoeten. Pak je verrekijker!

U zult zeker de stamgasten van de plaats ontmoeten. Zij zullen u uitleggen dat de waargenomen soorten zeer verschillend kunnen zijn naar gelang van de seizoenen en de bewegingen van de getijden. Als u in de winter komt, kunt u wintertalingen, pijlstaarten, fluiters en zelfs …. bewonderen. Pinguïns! Er wordt gezegd dat deze dieren de vrieskou van Noord-Europa ontvluchten en hun winterkwartier in de monding nemen.

Denk er tijdens de wandeling ook aan om je ogen neer te slaan! U wandelt langs honderden soorten beschermde planten. En als je goed oplet, zul je zien dat de soorten verschillen naargelang hun habitat. Dicht bij de zee vindt u planten die zijn aangepast aan het zoute milieu, zoals het maritieme wormkruid, de gefascineerde Atropis of de Montpellier Polypogon. Op de top van de duinen kunt u de Zandmispel zien, een op nationaal niveau beschermde diersoort. Het is deze plant die de fixatie van het duinzand mogelijk maakt!

Om er het beste van te maken, sluit u uw dag af in het Maison de la Nature et de l’Estuaire de l’Orne. Het was oorspronkelijk een jagersherberg, maar nu kunt u er terecht als u vragen hebt!

In het voorjaar komen de zomergasten zoals Gravelotten, Zwaluwen en Koekoeken terug uit Afrika, net als de afdichtingen die zich in het estuarium gevestigd hebben!